Doorgaan naar inhoud
PRIJSSTIJGING | Prijzen van verschillende warmtepompen zijn niet actueel, vraag hiervoor offerte aan
PRIJSSTIJGING | Prijzen van verschillende warmtepompen zijn niet actueel, vraag hiervoor offerte aan
Een warmtepomp is er ook voor uw woning!

Een warmtepomp is er ook voor uw woning!

Waddinxveen - Is uw huidige cv-ketel aan vervanging toe en bent u opzoek naar andere duurzame opties voor het verwarmen van uw woning? Dan is dit het moment om op onderzoek uit te gaan. Met een energietransitie voor de deur en een ruime verhoging van subsidies op duurzame verwarming is 2022 hét jaar waarin u hier het best van kunt profiteren. De warmtepomp wordt de nieuwe motor van een duurzame woning alleen mist de kennis nog bij veel mensen, waardoor ze veel in de veronderstelling komen dat een warmtepomp misschien niet voor hun woning geschikt is. Maar dat hoeft niet altijd en dat is goed nieuws!

Warmtepompen werken in de regel op elektriciteit en gebruiken voornamelijk de buitenlucht om uw woning te verwarmen, in tegenstelling tot de bodemwarmtepompen. Als uw huidige cv-ketel nog niet aan vervanging toe is en u wel wilt uitbreiden naar een warmtepomp, kunt u de All-Electric warmtepomp overslaan en kunt u uw huidige installatie aanvullen met een andere warmtepomp. Warmtepompen zijn over het algemeen te verdelen in twee groepen: All-Electric en een hybride Warmtepomp. De laatste kunt u toevoegen in uw huidige installatie en zo kunt u nogsteeds profiteren van alle voordelen die een warmtepomp met zich meebrengen!

De Hybrid Warmtepomp

De Hybride Warmtepomp wordt ook wel een add-on genoemd en kunt u in bijna alle omstandigheden combineren met uw huidige cv-ketel. Als uw woning een minimaal niveau isolatie heeft en er gebruik gemaakt wordt van hoge temperatuur afgifte systemen en uw cv-ketel niet aan vervanging toe is, werkt het systeem zo goed als perfect. Zelfs kan de add-on warmtepomp goed samenwerken met uw radiatoren, vloerverwarming en boiler als u deze thuis heeft. Zo is een hybride ook letterlijk een add-on voor uw installatie en doet het uw gasverbruik aanzienlijk verlagen waardoor uw vaste lasten per maand omlaag gaan, en met de stijgende gasprijzen komt dit alleen maar goed uit. We hebben hier nog een ander blog over geschreven en die kunt u hier lezen. Niet alleen uw vaste lasten gaan omlaag maar zelfs uw woning kan er in waarde op vooruit gaan. Een duurzame installatie in een woning kan meerwaarde genereren voor uw huis, omdat een warmtepomp zich na een aantal jaar uitbetaalt waar niet alleen u zelf van gaat profiteren maar ook uw kinderen of wellicht nieuwe bewoners. Dit alles maakt de warmtepomp erg gebruiksvriendelijk wat ook wel hoort bij het comfort wat een hybride warmtepomp in huis neemt en u draagt een steentje bij aan het verbeteren van het klimaat. Bij Woon op Stroom hebben we een aantal hybride warmtepompen: Van de Atag Energion M verkopen we de Hybrid Zone en All variant.

Maar waarom niet gewoon alleen met een warmtepomp verwarmen? Dit is een vraag die veel mensen hebben, en het verschil zit hem vooral in de efficiëntie tussen een hybride en een normale warmtepomp. De meest duurzame warmtepompen van tegenwoordig werken op een lage temperatuur voorziening wat voor goed geïsoleerde woningen geen probleem is. Wanneer uw huis minimaal geïsoleerd is en er met hoge temperatuur afgifte systemen wordt verwarmd in uw woning, is een normale warmtepomp niet efficiënt genoeg. Zeker als de warmtepomp de buitenlucht als bron gebruikt. Bij een add-on werkt de warmtepomp in de zomerdagen gewoon zoals het hoort, maar bij erg koude dagen in de winter en wanneer er grote vraag is naar hoge temperatuur water helpt de cv-ketel mee om die vraag te voorzien. Uw warmtepomp werkt namelijk het zuinigst als deze het hele jaar door op hetzelfde ritme werkt, wanneer hij steeds afwisselt van hoge temperatuur naar lage temperatuur ontstaan er een soort pieken in het werken van de warmtepomp. Hierdoor zult u niet het rendement terugzien wat u verteld was en kan het zelfs voorkomen dat uw warmtepomp defect gaat. Een hybride warmtepomp kan dus gewoon normaal blijven draaien, en dat het hele jaar door! Maar bij grote vraag van het warm water komt uw cv-ketel erbij om te helpen. Bij de keuze van een warmtepomp is het dus erg belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt, en dat er goed in uw eigen situatie wordt gekeken welke optie voor u het beste is. 

De All Electric Warmtepomp

De all electric warmtepomp is er voor iedereen die zijn woning volledig van het gas af wilt halen. Deze warmtepompen kunnen ook alles wat een cv-ketel ook kan, het verwarmen van uw huis én tapwater. En het voordeel van de all electric warmtepomp is wat de naam al zegt, deze zijn volledig elektrisch en gebruiken dus helemaal geen gas. En u verbruikt tot wel 60% minder CO2 uit dan een cv-ketel! 

De all electric warmtepompen zijn immers wel bedoeld voor goed geïsoleerde woningen in tegenstelling tot de hybride warmtepomp. De all electric warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem en verwarmt hiermee uw woning of het tapwater. Deze warmtepompen werken op een lage temperatuur, zo'n 40 t/m 55 graden. Dit is veel lager dan een gemiddelde cv-ketel doet. De reden hiervoor is omdat uw woning vaak temperatuur vraagt wat net onder deze grens zit, zo kan de warmtepomp het hele jaar door rustig draaien om uw woning van warm water te voorzien en tot het beste rendement en hoogste COP te komen. Hiervoor is een goed geïsoleerde woning van belang om te zorgen dat de warmtepomp zo zuinig mogelijk draait, wanneer deze energie verloren gaat door slechte isolatie werkt de installatie niet hoe het hoort en zult u dat terug zien op uw energie rekening.

Gelukkig zijn ongeveer alle woningen die na 2009 bebouwd zijn, geschikt voor een all electric warmtepomp. In ieder geval moet uw woning voorzien zijn van goede dak- en vloerisolatie, ook is een gevulde spouwmuur en HR++ glas nodig om de warmtepomp op zijn zuinigst te kunnen laten draaien. Woon op Stroom heeft een mooi assortiment aan all electric warmtepompen in de webshop. We verkopen deze voor de doe-het-zelver maar ook voor de consument die liever zijn warmtepomp laat installeren. Ook bent u op afspraak welkom in onze showroom, hier hebben we namelijk een Viessmann Vitocal 222-A warmtepomp staan en kunt u de Duitse makelij met uw eigen ogen bekijken.


Vorig artikel Zonnepanelen, een goede investering?
Volgend artikel Enorme subsidie stijging in 2022!