Doorgaan naar inhoud
Zonnepanelen, een goede investering?

Zonnepanelen, een goede investering?

Gas was nog nooit zo duur als nu en als gevolg daarvan stijgt ook de prijs van stroom. Door deze stijgende energieprijzen betaalt u zo €300-€400 meer per jaar. Experts verwachten zelfs dat de stroomprijs pas in 2025 weer zal normaliseren. Miljoenen huishoudens krijgen hierdoor te maken met een flink hogere energierekening. Wij van Woon op Stroom zijn ervan overtuigd dat dit het jaar is om over te stappen op zonnepanelen voordat de prijzen echt de pan uitrijzen.

 

Waarom zijn de energieprijzen zo gestegen?

Een belangrijke oorzaak van de stijgende energieprijzen is de toegenomen vraag. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar en dus ook de prijs van gas ongekend laag vanwege stilstaande bedrijven. Maar sinds de economie weer opgang is gekomen, is de vraag naar gas gestegen, waardoor de gasprijzen weer zijn gestegen. Daarnaast zaten er meer mensen thuis door het thuiswerken, waardoor er vaker even wat gas werd opgestookt. Daarnaast bouwt Nederland de gaswinning in Groningen steeds meer af, waardoor er minder gas uit de grond komt. Dit heeft als gevolg dat de prijzen stijgen. Tevens hebben we te maken met de situatie tussen Rusland en Europa. De gaskraan is dichtgedraaid, waardoor ze wellicht weer in Groningen gas uit de grond moeten halen. Een andere optie is om gas per boot naar Nederland te brengen, maar dit is vele male duurder, waardoor de gasprijzen nog hoger worden.

 

Maar waarom stijgen de elektriciteitsprijzen ook?

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen nou ook zo hoog? Dan kijken we weer even naar het gas. In Nederland wordt zo’n vijfde deel van onze elektriciteit duurzaam (wind en zonne-energie) opgewekt. Maar de rest van de elektriciteit wordt opgewekt door gascentrales. Als de prijzen van fossiele brandstoffen stijgen, hebben deze ook effect op de elektriciteitsprijzen en stijgen deze ook. 

 

Wat kan ik nu het beste doen?

Als u nog een doorlopend energiecontract heeft, heeft u als het goed is nog geen last van de stijgende energieprijzen. Maar als u een variabel of aflopend contract heeft, is de kans groot dat u last gaat hebben van de prijsstijgingen. Een optie is om over te stappen, maar wat u ook kunt doen is uw stroom zelf opwekken. Laat de zon de rekening betalen. Hoe hoger de energieprijzen bij je energieleverancier zijn, hoe waardevoller je zelf opgewekte stroom wordt. Iedere zelf opgewekte gratis kilowattuur stroom hoef je immers niet te kopen.

 

Wat is de terugverdientijd?

Begin van het jaar was de stroomprijs van de meeste energieleveranciers zo’n 21 cent per kWh. Inmiddels moet je goed zoeken om een energieleverancier met een stroomprijs van 33 cent of minder te vinden. Een drie persoons huishouden gebruikt gemiddeld zo’n 3.500 kWh stroom op jaarbasis. Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je je opbrengsten in mindering brengen van je verbruik. Bij een tarief van 21 cent bespaar je daardoor jaarlijks 735 euro, maar bij een stroomprijs van 33 cent is het liefst 1.155 euro. Dat betekent dat de terugverdientijd van een zonnepanelen-installatie die je misschien €5.000 kost van 7 naar een kleine 4,5 jaar is gegaan! En met de prijsstijgingen van dit moment kan dat alleen maar minder worden.

Dit maakt het alleen nog maar interessanter. Doordat de rente tegenwoordig bijna op nul staat, heeft een duurzame investering in deze tijd een enorm hoog rendement in vergelijking met spaargeld bij de bank. Als we uitgaan dat u een duurzame investering van een bedrag rond de €5.000 in 5 jaar terugverdient, verdient u de 5 jaar, nadat de investering volledig is terugverdient, daarop eigenlijk €5.000. U verdient het niet letterlijk, maar je bespaart toch €5.000. Met een spaarrekening op dit moment zou het meer dan 50 jaar duren om hetzelfde rendement op te halen.

Wij verkopen bij Woon op Stroom meerdere modellen zonnepanelen van de merken JA Solar en Jinko. We verkopen deze in sets van 4 t/m 40 panelen, en dat voor de klant die ze liever volledig gemonteerd heeft of voor de doe-het-zelver. Vraag nog vandaag uw vrijblijvende offerte aan!

Woon op Stroom Zonnepanelen

Volgend artikel Een warmtepomp is er ook voor uw woning!