Doorgaan naar inhoud
Welke warmtepomp heb je nodig

De beste warmtepomp kiezen, waar let je op?

De keuze voor een nieuwe warmtepomp is vaak weloverwogen, en dat is helemaal te begrijpen. Het is immers belangrijk dat je woning de juiste warmtepomp krijgt aangezien hij je cv-ketel volledig moet kunnen overnemen, daarbij moet het systeem ook klaar zijn voor de toekomst. Waar moet je op letten bij een nieuw warmtepompsysteem? Wij van Woon op Stroom helpen je met dit blog een eindje op weg.

 

Voor iedere situatie een oplossing

Een warmtepomp werkt het beste als deze goed is gekozen voor de huidige woonsituatie, met een oog op de toekomst. Een warmtepomp die té groot is niet goed, dit kan technische schade aanrichten, maar té klein is wederom niet goed aangezien je dan niet genoeg vermogen hebt om je woning te verwarmen. Die laatste spreekt eigenlijk wel voor zich.

 

Er zijn verschillende warmtepompen, de verschillen zitten in welke bron ze gebruiken om warmte te maken maar ook het all-electric of hybride werken van het systeem. In dit blog zullen wij de focus leggen op de hybride en all-electric systemen. Over het algemeen is het bekend dat een hybride warmtepomp het meest veelzijdig is voor de gemiddelde woonsituatie, dit komt voornamelijk doordat de cv-ketel nog altijd een aandeel heeft in het verwarmen van de woning en het tapwater. Om die reden heeft een hybride warmtepompinstallatie ook weinig ogen en haken waardoor het eigenlijk vaak niet fout kan gaan, dat wat een all-electric systeem wel heeft. Omdat een all-electric warmtepomp de cv-ketel helemaal overneemt is het belangrijk om met alle zaken rekening te houden zodat je zelfs bij -10ºC er nog warmpjes bij zit. 

 

All-Electric Ready

Er zijn ook hybride warmtepompen waarbij de warmtepomp groot genoeg is om ook de woning te verwarmen, als de cv-ketel verwijderd wordt. Een dergelijk systeem noemen we ook wel All-Electric Ready. Hierbij komen eigenlijk dezelfde vraagstukken kijken als bij een echte all-electric warmtepomp. Het vermogen is immers hetzelfde. 

 

Voor een duurzame en efficiënte werking van het systeem is het vooral belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is en laagtemperatuur verwarming heeft, dit kan vloerverwarming zijn maar ook hybride convectoren. Doordat de woning goed geïsoleerd is, heeft dat vaak als gevolg dat de cv-temperatuur een stuk omlaag kan.

 

En een lagere cv-temperatuur heeft weer impact op het rendement van de warmtepomp en daarbij dus ook de terugverdientijd, dit is dus een belangrijk onderdeel. Een warmtepomp werkt het zuinigste bij een situatie van A7/W35, in de zoektocht naar een warmtepomp ben je dit waarschijnlijk vaak tegengekomen. De A7 staat voor een brontemperatuur van 7ºC en de W35 voor 35ºC afgifte in het verwarmingscircuit. De 7ºC is de gemiddelde buitentemperatuur in Nederland waardoor het COP (rendement), wat bij A7/W35 het hoogste is, gelijk aangeeft hoeveel rendement de warmtepomp gemiddeld in een jaar zal opleveren. Bij een moderne warmtepomp is dit vaak rond de 500%, daar waar een cv-ketel 0,95% rendement heeft. Nu kan een warmtepomp ook werken bij A7/W55, echter is het rendement op dat moment een stuk lager. Het is niet zo dat het werkingsgebied van 35ºC noodzakelijk is voor een all-electric (ready) warmtepomp, het wordt wel ten zeerste aangeraden. 

 

Aandachtspunten:

  • Type verwarmingen
  • Temperatuur van de installatie
  • Isolatieprofiel
  • Aantal bewoners van de woning
  • Uw huidige gasverbruik

 

De bovenstaande opsomming is eigenlijk alles wat je nodig hebt om te bepalen welke all-electric warmtepomp je nodig hebt, qua vermogen dan. Hetzelfde geldt dus ook voor een hybride warmtepomp die all-electric ready is. De bovenstaande opsomming geeft immers een nauwkeuriger beeld dan een warmteverliesberekening per m2, dit komt omdat je met de bovenstaande gegevens een warmtepomp kan berekenen die een 1-op-1 vervanger is van je huidige cv-ketel. En dat kan nooit fout gaan.

 

Wanneer de warmtepomp namelijk op een zo laag mogelijke temperatuur kan werken, dit is vaak de 35ºC, en dit aan één stuk door zonder aan- en uitgaan. Dan zal de warmtepomp extreem zuinig zijn in zijn verbruik en zal dit in de meeste gevallen zelfs vele duizenden euro’s besparen op jaarbasis. Hoe een warmtepomp technisch precies werkt en waarom deze het zuinigste werkt als hij aan één stuk door aanstaat lees je in onze andere blog, daarvoor kan je op onderstaande link klikken.

 

Hoe werkt een warmtepomp precies?

 

Uitzonderingen

Zaken waar je ook rekening mee moet houden heeft eigenlijk alles te maken met het veranderen van de huidige situatie. Alle zaken die zorgen dat de bovenstaande opsomming zal veranderen heeft direct invloed op het benodigde vermogen van de warmtepomp. Bij jonge gezinnen kan dit zijn dat er bijvoorbeeld een kleine op komst is, of als de woning verbouwd wordt met een nieuwe aanbouw. Dan zal het gasverbruik veranderen aangezien een groter oppervlakte verwarmd moet worden, en wanneer de jonge baby ouder wordt zal deze ook tussen de 100 – 130 m3 gas op jaarbasis verbruiken aan warm tapwater. Ook bij oudere gezinnen zie je vaak dat kinderen uit huis gaan en op zichzelf gaan wonen, met dit soort zaken moet je altijd rekening houden als je van plan bent een nieuwe warmtepomp aan te schaffen. Je koopt een warmtepomp namelijk niet voor in het moment, maar voor de jaren die eraan komen.

 

Persoonlijk advies op maat

Wij van Woon op Stroom helpen al sinds begin de jaren 2000 mensen aan een duurzame installatie, met name warmtepompen. In al deze jaren hebben we onwijs veel ervaring opgedaan over warmtepompen en hoe ze nu het beste werken in bepaalde situaties. Wij helpen daarom ook jou graag verder aan een passende warmtepompinstallatie. Je kunt altijd contact met ons opnemen zodat we alle aandachtspunten en persoonlijke wensen met jou kunnen doornemen. Wij vinden persoonlijk advies erg belangrijk en vullen dat aan door middel van een op-maat-gemaakt energierapport voor jouw situatie.

 

Nadat we alle aandachtspunten hebben doorgenomen kunnen we een persoonlijk energierapport opstellen. Het energierapport samen met jouw persoonlijke wensen zal voor ons het totaalplaatje opmaken zodat we een passende offerte kunnen opstellen. Op deze manier weten we zeker dat we niet alleen een goede warmtepomp hebben voor nu, maar ook voor de komende generaties.

 

Wanneer woon jij op stroom?

Vorig artikel Hoe werkt een warmtepomp precies?